21 Nisan 2010 Çarşamba

Guiness Rekortmeni Pilli Robot Mr. EVOLTA

2009'Eylül

Yıllardır ne kadar uzun ömürlü olduğunu bize kanıtlamaya çalışan, ekranlara aşina olan Duracell’in “pilli ayıcığına” rakip olarak çıkan Panasonic’in Mr. EVOLTA “pilli robotu”, iki yılda iki dünya rekoru kırarak kendini ispatladı. Normal bir alkalin pile göre yaklaşık iki kat daha uzun ömürlü olan EVOLTA pilleri kullanılarak yapılan rekor denemelerinde, EVOLTA’nın maskotu robot, performans aktörü olarak yer alıyor.

İlk Hedef 530 Metrelik Tırmanış
Geçtiğimiz 2008 yılının Mayıs ayında ilk rekor denemesi yapılmış. Hedef olarak da ABD’deki ünlü Büyük Kanyon’daki bir uçurum seçilmiş. Yüksekliği 530 metre olan bu uçuruma yerleştirilen ince halatı tırmanan EVOLTA, tam 6 saat 46 dakikada tepeye ulaşmış. Boyu 17 cm, ağırlığı 130 gram olan EVOLTA robotu bu zorlu parkuru sadece iki tane EVOLTA (AA) kalem pil ile kesintisiz bir şekilde tırmanmış.
Guiness Dünya Rekorları yetkilileri tarafından da takip edilen bu rekor tırmanış her ne kadar robot tarafından yapılmış olsa da, Panasonic EVOLTA pilinin bir rekoru olarak kayıtlara geçmiş (“World’s Longest Lasting AA Alkaline Battery”). Buradaki başarı hem robotun hem de pilin tabii ki…

“La Mans 24h” Pistinde 24 Km
İkinci rekor denemesi ise Fransa’daki ünlü 24 saat yarışlarının yapıldığı “La Mans 24h” pistinde geçtiğimiz Ağustos ayında yapıldı. Bu sefer üç tekerlekli bir bisikleti süren EVOLTA robotu, 24 saat boyunca hiç durmadan pedal çevirerek yol almış. Bir turu 4.2 km olan pistte yaklaşık 5.6 tur atmış ve 23.726 km yol almış. Bütün bu yolu yine iki tane EVOLTA (AA) kalem pil ile tamamlamış.
Yarış sırasında robotun önünde “eskort” bir araç kullanıldı. Araç üzerinde süreyi gösteren bir elektronik pano dışında robotun pist üzerinde yönlendirilmesini sağlayan “uzaktan kumanda” de yer aldı.

Robotu Yapan Tomotaka Takahashi
Mr. EVOLTA robotunu tasarlayıp gerçekleştiren robot dünyasının ünlü bir robot akademisyeni Tomoto Takahashi. Kurucuları arasında yer aldığı Kyto Üniversitesi Robo-Garage, çok başarılı robot çalışmalarıyla adından söz ettiren bir araştırma-geliştirme merkezi. İnsansı minik robotlar alanında birçok ürüne sahipler.

Takahashi’nin robot çalışmaları arasında, RoboCup robotlar arası yarışmalarında futbolda oldukça başarılı olan VSTONE-Osaka takımı, satışa sunulan minik insansı robot seti MANOI, Chroino ve Female Type (FT), Tmsuk için geliştirilen Enryu T-52 ilk akla gelenlerden birkaç tanesi.

www.panasonic.com/evolta/EVOLTA_MrEvolta.html

http://www.robo-garage.com/

ABD’nin Yeni Mobil Askeri Robot Gücü


2009'Haziran/Temmuz

Geleceğimizin dünyasında robotların yeri belli. Onları her yerde göreceğimiz garanti. Ama en önce göreceğimiz yerlerin başında askeri alanlar olacağı da muhakkak. Ne de olmasa en çok para askeri alanda!..

ABD’nin en iddialı mobil askeri robot gücü arasında Boston Dynamics’in, mali finansörü DARPA ve diğer ortaklarıyla geliştirdikleri robotlar yer alıyor.

En zorlu arazi koşullarının robot katırı BigDog!
Boston Dynamics’in gurur kaynağı BigDog, gerçekten çok iddialı bir robot. Kısaca onu “katır robot” olarak tanımlayabiliriz. Her türlü zorlu arazide hareket yeteneğine sahip bu robot, şimdilik daha çok lojistik amaçlı. Görevi askerlerin silah, cephane ve diğer yüklerini taşımak. Hidrolik sistemle çalışan simetrik dört ayağı ile hareket ediyor. Taşlı, çamurlu, buzlu alanlarda çok dengeli bir şekilde yol alabiliyor. Arazinin eğimli olması da onu pek etkilemiyor. Gerektiğinde koşabiliyor, sıçrayabiliyor, hatta şimdilik kısıtlı da olsa engellerin üzerinden atlayabiliyor.

Üzerindeki gelişmiş bilgisayar, stereo kamera görüntü, jiroskop, yön bulma (navigasyon) sistemleri sayesinde kendi kendine (otonom) olarak ya da uzaktan kumandayla hareket edebiliyor. “Hacıyatmaz” gibi çok başarılı bir denge sistemine sahip. Tanıtım filmlerinde buz üzerinde yanlardan aldığı darbelerle bile devrilmediği, dengesini başarıyla koruyabildiği açıkça görülüyor.

Yeni modellerinde amfibi özelliklerinin geliştirilmesiyle derin suyun içinden bile geçebilecek. Şimdilik en büyük dezavantajı enerjisini sağlamak için üzerinde taşıdığı jeneratörün çıkardığı ses. Buna da zamanla iyi bir çözüm bulunacaktır elbet.

Bu da LittleDog
Henüz BigDog kadar becerikli olmasa da gelecekte büyük işler başaracak LittleDog. BigDog gibi o da her türlü arazi koşulunda hareket edebilecek şekilde geliştiriliyor. Simetrik dört ayağa sahip. Her ayak üç elektrik motoru ile hareket ettiriliyor. Üzerindeki lityum polimer şarj edilebilir piller sayesinde kesintisiz olarak 30 dakika hareket edebiliyor. Geliştirme çalışmaları robotik konusunda ABD’nin önde gelen MIT, Carnegie Mellon, Stanford gibi üniversitelerinde devam ediyor.

Süper RHex
O da her türlü arazide hareket edebiliyor. Hareket sistemi ise biraz farklı. Yarım daireye benzer yarı esnek altı ayağının kendi eksenleri etrafında dönmesi ile hareket ediyor. Bu sistem sayesinde çamurlu, taşlı, otlu alanlarda bile hareket yeteneği sağlıyor. Paytak paytak yürümesi de onu sevimli ve komik yapıyor. Ayakların yerine kısa yüzgeç paletler takılarak su altında yüzerek de hareket edebiliyor. Aynen su kaplumbağaları gibi.


Düz duvara tırmanan RiSE
İkişer elektrik motoruyla hareket eden altı ayağı ve denge kuyruğu ile tam bir hayvan şeklindeki bu robot, her türlü düz duvara tırmanabiliyor. Boyu 25 cm, ağırlığı 2 kg. Saniyede 30 cm tırmanabiliyor Üçüncü modelli dört ayaklı ve ağaç direklere tırmanabiliyor.