12 Ocak 2010 Salı

Honda’nın ASIMO’su, Toyota’nın Müzisyen Partner Robotları

2009'Şubat

Dünyanın iki otomotiv devi Honda ve Toyota’nın rekabeti robotik alanına da sıçradı. Çok uzun yıllardır ASIMO’suyla bu konuda lider olan ve “meydanı boş bulan” Honda, son yıllarda birden bire ortaya çıkan Toyota’nın “Partner” serisi robotlarıyla “ünvan” rekabetine girdi. Toyota, geliştirdiği birbirinden maharetli insansı robotlarıyla ASIMO’nun tahtına göz dikti. Hem de çok iddialı bir şekilde.

Honda’nın tek robotu ASIMO’ya karşılık Toyota her biri farklı özellikte Partner serisi içinde birçok robot geliştirdi. Bunların bir kısmı ayaklarıyla, bir kısmı tekerlekle hareket ediyor. En önemli özellikleri müzisyen olmaları. İlk tanıtılan Toyota robotu ayakları üzerinden yürümek dışında üflemeli bir çalgı olan trompeti ustalıkla çalabiliyordu. Toyota’nın ikinci “bombası” ise daha zor bir müzik enstrümanı olan viyolin çalan robotu oldu.
Bir robotun trompet ya da viyolin çalması hiç de kolay değil. Trompette uygun şekilde üflemek, enstrümanın tuşlarına basmak maharet istiyor. Viyolin çalmak çok daha zor. Uygun bir şekilde viyolini tutup yayı kullanmak ve tellere basmak zor iş. Bunlar da yetmezmiş gibi bir de müziğe eşlik ederek dans etmek…
Zamanla orkestrasını tamamlayan Toyota, müzisyen robotlarıyla oluşturduğu orkestrasıyla bir de konser verdi. Tabii Honda da ASIMO ile buna bir karşılık vermeliydi… Onlar da tutup ABD’de Detroit Senfoni Orkestrası ile minik bir konser verdiler. ASIMO, senfoni orkestrasını yönetti, şeflik yaptı. Orkestranın önüne geldiğinde yaptığı hareketlerle herkesi güldüren ASIMO, çok başarılı ve ciddi bir şekilde orkestrayı baştan sona yönetti.

Müzik alanındaki bu robotik rekabetin yanı sıra Honda ve Toyota farklı alanlarda da birçok çalışma yürütüyorlar. ASIMO’lar takım çalışmasını öğrendiler ve bir cafe’de garsonluk yaptılar. Gelen müşterileri girişte karşılayıp uygun masalara oturttular. Siparişleri aldılar. Hazırlanan siparişleri masaya servis yaptı. Aküsü azalan ASIMO’lar otomatik şarj ünitesi kioskuna giderken diğer ASIMO’lar onun yerine geçerek hizmetin kesintisiz ve hatasız yapılmasını devam ettirdiler.
Honda’nın ASIMO dışındaki bir çalışması yakında meyveleri verdi. Yürümekte zorlananlara ve ayakta çalışanlara yardımcı iki farklı robotik sistem geliştirdi. Birincisi kalçalardan hareketi kolaylaştırırken, ikincisi ayakları komple rahatlatan ve yürümeyi, ayakta kalmayı kolaylaştıran, yorulmayı azaltan bir robotik sistem. Bununla merdivenleri bile inip-çıkmak çok kolay. Bir gösteri de Honda’nın otomobil fabrikasında ayakta çalışan işçiler üzerinde yapıldı. İşçilerin mesaileri boyunca ayakta çok daha az yorulmalarını sağlayan bu cihaz yakında kullanıma da geçecek gibi görünüyor.

Toyota’nın diğer robotik çalışmaları arasında tek ayaklı robot, insan taşıyıcı iki ayaklı robot var. İnsanları taşıyacak tekerlekli çalışmalar da son sürat devam ediyor. Segway’in “Ginger”ı Human Transporter (HT)’ına benzeyen türden tekerlekli insan taşıyıcıların adı Winglet. Elektrikle çalışan Winglet’lerin üç farklı boyda modeli var. Hızları 6 km/saate kadar çıkabilen araçlar, 5 ilâ 10 km arasında bir menzile sahip.

Toyota’nın ayrıca minik bir arabaya benzeyen tek kişilik elektrikli “insan taşıyıcıları” da geliştiriliyor. Bunlar şehir içi ve kapalı alanlarda insanların kolayca ve çok az enerji tüketerek gezinmelerini sağlayacak robotik araçlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder