2009'Ocak
NASA’nın Jet Propulsion Laboratory (JPL) bölümü sosyal bir etkinlik olarak 1998 yılından beri “Invention Challenge” adında bir yarışma düzenliyor. Yarışmaya, JPL çalışanları ve müteahhitleriyle aileleri, çevredeki (Güney Kaliforniya) orta dereceli okullar katılabiliyor. Bu yarışmanın aynısı 2004 yılından beri ülkemizde de “Buluş Şenliği” adı altında yapılmakta. Lise öğrencilerinden oluşan okul takımları ve hobiciler yarışabilmekte.
Buluş Şenliği, teknik olarak bir mühendislik tasarım ve uygulama yarışması. Konusu her yıl değişen bu yarışmada, verilen parametrelere uygun çözümler tasarlanıp, bunlar uygulanıyor. Yarışmada ödüller performans ve prestij olarak ikiye ayrılıyor. En iyi üç performans ödülü yanında konuya da bağlı olarak değişebilen çeşitli prestij ödülleri yer alıyor. Bunlar; en yaratıcı, en sıra dışı, en artistik, en hafif ve en küçük gibi.
Ülkemizin alanlarında lider elektronik şirketleri İnform ve Özdisan ana sponsorluğunda bu yıl 5. düzenlenen yarışmanın konusu 5 metrelik gerilmiş bir çelik telden oluşan parkuru en hızlı gidip-gelecek bir “teleferik” yapmak. Problem basit gibi görünse de içinde basit olmayan mühendislik problemleri barındırıyor. Denge, parkurun sonuna kadar gidip geri dönmek ve hızlı olmak gibi. Bunların yanında mümkünse bir de en yaratıcı, en sıra dışı, en artistik, en hafif ve en küçük tasarım olmak...
Okullar dalında başvurunun çok olması nedeniyle yapılan ön elemeden sonra katılan 34 okul takımının 24’ü parkuru tamamlayabildi. Gidip dönmeyle 10 metreyi bulan parkuru takımlar en hızlı 3.26 saniyede, en yavaş 42.54 saniyede tamamlayabildiler. En hafif tasarımın ağırlığı sadece 6 gram, en ağır tasarım ise 950 gram (tasarımların ağırlığı 1000 gramın altında olmak zorunda). En hafif tasarım aynı zamanda en küçük hacimli tasarımdı ve sadece 16 cm3 idi.
Dereceye giren okul takımları:
1. ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi (3.26 sn.)
2. Özel Çakabey Lisesi (3.46 sn.)
3. Özel Sanko Lisesi (3.63 sn.)
En Sıra dışı: Arnavutköy Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi
En Yaratıcı: Arnavutköy Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi
En Artistik: Arnavutköy Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi
En Hafif: Özel Şişli Terakki Fen Lisesi (6 gr.)
En Küçük: Özel Şişli Terakki Fen Lisesi (16 cm3)
Hobiciler dalında ise 21 yarışmacı katıldı. En hızlı “teleferik” tasarımı yarışmanın rekorunu da kırarak parkuru sadece 3.22 saniyede tamamladı. Parkuru tamamlayabilen en yavaş teleferiğin süresi 25.81 saniye oldu.
Dereceye giren hobiciler:
1. Mehmet Kökçü (3.22 sn.)
2. Murat Duman – Murathan Duman (3.37 sn.)
3. Haluk Akçay (3.51 sn.)
En Sıra dışı: Mehmet Kökçü
En Yaratıcı: Haluk Akçay
En Artistik: Mehmet Kökçü
En Hafif: Ufuk Mutlu – Alev Mutlu (10 gr.)
En Küçük: Ufuk Mutlu – Alev Mutlu (16 cm3)
www.bulus.ws
www.jpl.nasa.gov/events/inventionchallenge/
12 Ocak 2010 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder