30 Mart 2010 Salı

BJK Koleji’nde Bilim Müzesi

2009'Mayıs

Ülkemizin önde gelen eğitim kurumlarından Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları geçen yıl haziran ayında Bahçeşehir Bilim ve Teknoloji Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin desteğiyle Bahçeşehir Kolejinde bir Bilim Müzesi hizmete sokmuşlardı. Daha sonra “Bilim Merkezi” konseptindeki bu müzenin bir benzeri İzmir-Karşıyaka Belediyesi işbirliği ile İzmir’de açıldı.

Geçtiğimiz günlerde (21 Mayıs) de bu müzelere üçüncüsü İstanbul Levent’teki BJK Koleji bünyesinde açıldı. Müzenin açılış törenine okulun öğrenci ve velileri, Beşiktaş Kulübü yöneticileri, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel katıldı.
Bilim ve teknolojiye büyük önem veren Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, açtıkları bu 3 bilim müzesi ve ülkemizin ilk Fen ve Teknoloji Lisesini (öğrenciler %100 burslu!) açarak bunu net bir şekilde gösterdiler. Bir yıl gibi kısa bir süre içinde 3 bilim müzesi açarak sanırım dünyada eşi benzeri olmayan bir rekor kırdılar. Bunlara yeni müzeler de ekleyecekleri de muhakkak. Az ya da çok bu konuda katkısı olan herkesi ayrı ayrı tebrik etmek ve teşekkür etmek hepimizin borcu.
Her yaştaki ziyaretçiye açık bu müzelerin hedef kitlesi 12-15 yaşlarındaki öğrenciler. Derslerde öğrendiklerini farklı ve eğlenceli uygulamalarla pekiştirebilecekleri, tecrübe edebilecekleri bu ortamlar çok faydalı. Özellikle çok soğuk bir ısıdaki sıvı azot ile doldurulan “süper iletken tren”in manyetik ray üzerinde havaya kalkıp, hiçbir yere değmeden hareket ettirilmesi, küçük-büyük herkesin çok büyük ilgisini çekiyor.
Müze, pazartesi günleri hariç diğer günler 10:00-16:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık. Ayrıca, eylül ayı başına kadar müzeye giriş de ücretsiz.

Geçen yıl açılan Bahçeşehir Koleji Bilim Müzesi’ni bugüne kadar 15 bin’i aşkın ziyaretçiyi ağırlamış. İzmir Karşıyaka’daki Bilim Müzesi de özellikle okullardan gelen ziyaretçilerle dolup taşıyormuş.

http://www.bjkkoleji.k12.tr/

http://www.bilimmuzesi.com/
Deney İstasyonlarından Bazısı
 Süper İletkenlik
 Animasyon Praksinoskobu
 İlginç Aynalar
 Havada Görüntü
 Newton Beşiği
 Dalga Hareketi
 Gitar Telleri
 Sabun Köpüğü
 Süper Kulak
 Elektrostatik Gösterge (Elektroskop)
 Van de Graff Jeneratörü
 Plazma Topları
 Kum Sarkacı
 Sürtünme
 Kaldıraçlar
 Rüzgar ve Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretme
 Elektrik Akımının Etkileri
 Manyetik Alanın Etkileri
 Batar mı, Yüzer mi?

Segway’den “Çift Oturgaçlı Götürgeç”

2009'Mayıs

Ülkemizde henüz yaygınlaşmamış olsa da Segway’i (ya da Ginger/Zencefil’i) tanımayan pek yok gibi. Segway başta ABD olmak üzere Türkiye dahil çok sayıda ülkede satılıyor. Çıkmadan önce iddia edildiği gibi hızla günlük yaşama girememiş olsa da gelecekte iddiasını gerçekleştirmek için durmadan geliştiriliyor. Bu arada farklı konseptlerde alternatifler de geliştiriliyor.

Segway’in General Motors (GM) ile birlikte çalıştığı yeni deneysel çalışmanın adı Personal Urban Mobility & Accessibility (P.U.M.A.). Standart Segway HT’ler ayakta sürülüyorken, PUMA’da oturarak sürülüyor. Diğer önemli bir fark, iki kişilik olması. Belki ileride yolcu sayısı daha da artabilir.

PUMA’nın en büyük avantajı seyahat menzilinin Segway HT’ye göre iki kattan fazla artmış olması. HT ile yaklaşık 10 km olan menzil, 20 km’nin üzerine çıkmış. Bu menzil gidiş-dönüşe göre. Yani tek şarj ile 40 ilâ 56 km arasındaki bir mesafeyi kat edebiliyor. Akülerin geliştirilmesiyle bu menzil daha artabiliyor. Ayakta uzun mesafeli yolculuk yapmak her açıdan şık değil. Yolcuların oturarak bu mesafeyi kat edebilmesi yol yorgunluğunu azaltması açısından önemli.

Yol şartlarına göre hız 56 km/saate kadar çıkabiliyor. HT’ler ise en yüksek hız 20 km/saat. Uzun mesafeli yolculuklarda süreyi azaltmak için hızın yüksek olması avantaj sağlıyor. PUMA’nın önündeki cam ve korunaklı yapısı bu hız için yeterli. Gelecekte eğer satışa sunulacak olursa çok şık ve daha güvenli bir kabine sahip olacak. O zaman çok daha hızlı bir PUMA göreceğiz muhtemelen.

Bir otomobile göre çok daha basit bir şekilde PUMA sürülebilmekte. Segway HT’de olduğu gibi içgüdüsel olarak hareket etmek yeterli. HT’de ileri gitmek için öne, durmak ya da geriye doğru gitmek için geriye eğilmek, sağ-sol dönüşler için kolu o yöne eğmek yeterli. PUMA’da vücudu eğmek yerine direksiyon kolunu eğmek gerekiyor. İleri-geri gitmek için direksiyon kolunu itmek ya da çekmek yeterli. Dönüşlerde, otomobildeki gibi direksiyon kolu dönülecek yöne döndürülüyor. Manevra kabiliyeti çok yüksek olan HT ve PUMA’da kendi ekseninde 360 derecede dönmek mümkün. Yani dönüş yarıçapı “0”, olduğu yerde geriye bile dönebiliyor. Dar yollarda ve dar alana park etmede çok büyük bir avantaj.

PUMA şimdilik deneysel bir proje. İki Segway HT’nin birleştirilmesiyle temel yapı oluşturulmuş. Ortadaki tekerlekler iptal edilmiş. Özel bir direksiyon kolu eklenmiş. Taban üzerine iki koltuk ve bunları çevreleyen ve ön tarafında cam olan bir kaporta ile daha güvenli hale getirilmiş. Gelecekte satışa sunulup-sunulmayacağı henüz belli değil. Fakat görünüşe bakılırsa gelecek vaad eden ve er ya da geç seri üretime geçecek bir konsept. Özellikle şehir içi trafiğe önemli bir çözüm getirebilir. Harcadığı enerji elektrik enerjisi ve çok hesaplı. Sıkışık trafikte durduğu yerde enerji harcamıyor, herhangi bir egzoz gazı çıkarmıyor, etrafı kirletmiyor. Kısacası güzel bir çevreci alternatif ulaşım aracı…

“Deneysel” Personal Urban Mobility & Accessibility (P.U.M.A.)
  • Segway ile General Motors (GM) ortak çalışması
  • 2 kişilik
  • Menzili 40 ilâ 56 km
  • Saatteki hızı 56 km’ye kadar çıkabiliyor
  • Direksiyon kolunu ileri itince hızlanıyor, geri çekince duruyor, geri gidiyor
  • Dönüşler direksiyon döndürülerek yapılıyor
  • Dönüş yarıçapı “0”! Kendi ekseni etrafında dönebiliyor
  • Dijital gösterge paneli kablosuz iletişimle çalışıyor
  • Lityum-İyon şarjlı pillerle çalışıyor
  • 5 ilâ 8 saatte pilleri şarj edilebiliyor (Şarj maliyeti ABD’de sadece 60 cent!)
  • Ağırlığı 136 kg
  • Henüz deneysel bir çalışma olduğu için ileride satılıp-satılmayacağı belli değil
www.segway.com/en-v * Güncelleme: Segway EN-V Project, yeni konsept (30.03.2010)

2009 Robot Yarışmalarına Rekor Katılım

2009'Nisan

2002 yılında Türkiye’nin ilk üniversite robot topluluğu ODTÜ Robot Topluluğu’nun girişimleri ile başlayan robot yarışmalarının sayısı da, katılımcıları da her yıl katlanarak artıyor. Yarışma sayılarının artması ve ilginin artması ile katılım çığ gibi büyüyor.

Ankara’da ODTÜ Robot Günleri, Milli Eğitim Bakanlığı Robot Yarışması ve Çankaya Üniversitesi RoboÇankaya Robot Etkinlikleri, İstanbul’da FLL Türkiye Turnuvaları ve İTÜ Robot Olimpiyatları, son olarak da Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi’nde yapılacak IJRCS ile robot yarışmaları takvimi çok yoğun.

FIRST LEGO Ligi (FLL) Türkiye Robotik Turnuvaları
27 Şubat - 1 Mart tarihleri arasında önceki yıllardaki gibi İstanbul Feshane Uluslararası Kongre Kültür ve Fuar Merkezinde gerçekleştirilen turnuvaya Türkiye’nin dört bir yanından gelen 80 robot takımı katıldı. Turnuvanın performans kısmında her yıl olduğu gibi kıran-kırana bir çekişme yaşandı. Final karşılaşması İstanbul Hasköy İlköğretim Okulu “Altınboynuz” ile TED Alanya Koleji robotik takımı “TED BİDON” arasında yapıldı. Kazanan Alanya’lı gençler oldu.

http://www.fllturkiye.org/


Milli Eğitim Bakanlığı 3. Robot Yarışması
Bu yıl 437 takım başvurusunun kabul edildiği MEB yarışması 5-6 Mart tarihlerinde Ankara’daki Selim Sırrı Tarcan Spor Salonunda yapıldı. Bu yıl da katılımcıların çoğu meslek ve teknik liseleriydi. Karabük Üniversitesi dışında ilk dereceleri hep meslek ve teknik liseleri kazandı. İstanbul Özel Gökkuşağı Fen Lisesi aralarından sıyrılıp serbest kategoride üçüncülüğü kazandı.

http://etogm.meb.gov.tr/index.asp?sayfa_id=007&konu=giris


6. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri
Robot yarışmalarının öncüsü ODTÜ Robot Günleri güzel bir zamanlama ile MEB Robot Yarışmasının hemen sonrasında 7-8 Mart tarihlerinde Ankara ODTÜ’de düzenlendi. MEB’te olduğu gibi çok sayıda katılımın (366 takım) olduğu yarışmalarda Serbest, Çizgi İzleyen, Sumo ve Mini Sumo gibi geleneksel dallar dışında Çoklu Mini Sumo, Slalom, Çöp Toplayan, Merdiven Çıkan dalları da yer aldı.

MEB’in robot yarışmasının da etkisiyle son yıllarda meslek ve teknik liselerin üniversitelileri gölgede bırakmaya başladığı yarışmalarda en yüksek katılım diğer yarışmalarda da olduğu gibi Çizgi İzleyen’de oldu. Yarışmalar dışında da çeşitli etkinliklerin yer aldığı ODTÜ-RG’de, Aselsan’ın küçük bir tanka benzeyen devriye robotu ve serbest dalda yarışan birçok robot ilgi çekti.

http://www.odturobotgunleri.org.tr/


Çankaya Üniversitesi RoboÇankaya 2009
Geçen yıl ilki Çankaya Üniversitesi Yapay Zeka ve Robotik Topluluğu tarafından düzenlenen RoboÇankaya Robot Etkinliklerinin ikincisi Ankara Çankaya Üniversitesinde 4-5 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. Geçen yıl benim de konuşmacı ve jüri üyesi olarak katıldığım etkinliklerin yarışma kısmında sadece Serbest dal bulunurken, bu yıl Çizgi İzlen, Sumo ve Mini Sumo gibi dallarda da yarışmalar yapılacak.

http://www.robocankaya.org/


İTÜ Robot Olimpiyatları 2009
Sıradaki yarışmalardan biri de Nisan ayının 16-18 tarihleri arasında gerçekleştirilecek İTÜ Robot Olimpiyatları. Standart yarışmalar yanında Silindir Taşıma, Yangın Söndüren, Süpürge, Kendini Dengeleyen Robot gibi farklı yarışmalar yer alıyor. Bunların yanında seminer, söyleşi ve panel türü etkinlikler de yer alacak.

http://www.ituro.itu.edu.tr/


IJRCS 2009: International Joint Robotic Competition and Symposium
Geçen yıl KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden düzenlenen bu etkinlik bu yıl 20-24 Mayıs tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi’nde Isparta’da düzenlenecek. Çeşitli yarışma, sunum ve atölye çalışmaları katılımcıları bekliyor.

http://www.ijrcs.org/