30 Mart 2010 Salı

Segway’den “Çift Oturgaçlı Götürgeç”

2009'Mayıs

Ülkemizde henüz yaygınlaşmamış olsa da Segway’i (ya da Ginger/Zencefil’i) tanımayan pek yok gibi. Segway başta ABD olmak üzere Türkiye dahil çok sayıda ülkede satılıyor. Çıkmadan önce iddia edildiği gibi hızla günlük yaşama girememiş olsa da gelecekte iddiasını gerçekleştirmek için durmadan geliştiriliyor. Bu arada farklı konseptlerde alternatifler de geliştiriliyor.

Segway’in General Motors (GM) ile birlikte çalıştığı yeni deneysel çalışmanın adı Personal Urban Mobility & Accessibility (P.U.M.A.). Standart Segway HT’ler ayakta sürülüyorken, PUMA’da oturarak sürülüyor. Diğer önemli bir fark, iki kişilik olması. Belki ileride yolcu sayısı daha da artabilir.

PUMA’nın en büyük avantajı seyahat menzilinin Segway HT’ye göre iki kattan fazla artmış olması. HT ile yaklaşık 10 km olan menzil, 20 km’nin üzerine çıkmış. Bu menzil gidiş-dönüşe göre. Yani tek şarj ile 40 ilâ 56 km arasındaki bir mesafeyi kat edebiliyor. Akülerin geliştirilmesiyle bu menzil daha artabiliyor. Ayakta uzun mesafeli yolculuk yapmak her açıdan şık değil. Yolcuların oturarak bu mesafeyi kat edebilmesi yol yorgunluğunu azaltması açısından önemli.

Yol şartlarına göre hız 56 km/saate kadar çıkabiliyor. HT’ler ise en yüksek hız 20 km/saat. Uzun mesafeli yolculuklarda süreyi azaltmak için hızın yüksek olması avantaj sağlıyor. PUMA’nın önündeki cam ve korunaklı yapısı bu hız için yeterli. Gelecekte eğer satışa sunulacak olursa çok şık ve daha güvenli bir kabine sahip olacak. O zaman çok daha hızlı bir PUMA göreceğiz muhtemelen.

Bir otomobile göre çok daha basit bir şekilde PUMA sürülebilmekte. Segway HT’de olduğu gibi içgüdüsel olarak hareket etmek yeterli. HT’de ileri gitmek için öne, durmak ya da geriye doğru gitmek için geriye eğilmek, sağ-sol dönüşler için kolu o yöne eğmek yeterli. PUMA’da vücudu eğmek yerine direksiyon kolunu eğmek gerekiyor. İleri-geri gitmek için direksiyon kolunu itmek ya da çekmek yeterli. Dönüşlerde, otomobildeki gibi direksiyon kolu dönülecek yöne döndürülüyor. Manevra kabiliyeti çok yüksek olan HT ve PUMA’da kendi ekseninde 360 derecede dönmek mümkün. Yani dönüş yarıçapı “0”, olduğu yerde geriye bile dönebiliyor. Dar yollarda ve dar alana park etmede çok büyük bir avantaj.

PUMA şimdilik deneysel bir proje. İki Segway HT’nin birleştirilmesiyle temel yapı oluşturulmuş. Ortadaki tekerlekler iptal edilmiş. Özel bir direksiyon kolu eklenmiş. Taban üzerine iki koltuk ve bunları çevreleyen ve ön tarafında cam olan bir kaporta ile daha güvenli hale getirilmiş. Gelecekte satışa sunulup-sunulmayacağı henüz belli değil. Fakat görünüşe bakılırsa gelecek vaad eden ve er ya da geç seri üretime geçecek bir konsept. Özellikle şehir içi trafiğe önemli bir çözüm getirebilir. Harcadığı enerji elektrik enerjisi ve çok hesaplı. Sıkışık trafikte durduğu yerde enerji harcamıyor, herhangi bir egzoz gazı çıkarmıyor, etrafı kirletmiyor. Kısacası güzel bir çevreci alternatif ulaşım aracı…

“Deneysel” Personal Urban Mobility & Accessibility (P.U.M.A.)
  • Segway ile General Motors (GM) ortak çalışması
  • 2 kişilik
  • Menzili 40 ilâ 56 km
  • Saatteki hızı 56 km’ye kadar çıkabiliyor
  • Direksiyon kolunu ileri itince hızlanıyor, geri çekince duruyor, geri gidiyor
  • Dönüşler direksiyon döndürülerek yapılıyor
  • Dönüş yarıçapı “0”! Kendi ekseni etrafında dönebiliyor
  • Dijital gösterge paneli kablosuz iletişimle çalışıyor
  • Lityum-İyon şarjlı pillerle çalışıyor
  • 5 ilâ 8 saatte pilleri şarj edilebiliyor (Şarj maliyeti ABD’de sadece 60 cent!)
  • Ağırlığı 136 kg
  • Henüz deneysel bir çalışma olduğu için ileride satılıp-satılmayacağı belli değil
www.segway.com/en-v * Güncelleme: Segway EN-V Project, yeni konsept (30.03.2010)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder