2008'Aralık - TBD Bilişim
Robot deyince birçok kişinin ilk aklına gelen kuşkusuz ASIMO’dur. Dünyanın en gelişmiş robotu dendiğinde de yine cevap değişmeyecektir. Son 20 yıldaki robotik gelişmeleri en iyi yansıtan güzel bir örnektir aynı zamanda kendisi.
ASIMO’nun teknolojik başarısı yanında PR başarısı da yadsınamaz. ASIMO uzun yıllardır kendini dünyaya getiren Honda’ya büyük bir prestij kazandırarak minnettarlığını gösterdi, harcanan para ve emeğin hakkını fazlasıyla ödedi. Honda’nın teknolojik üstünlüğünün ve gelecek vizyonunun bir vitrini oldu.
Honda’nın otomotivdeki en büyük rakibi Toyota, yıllarca ASIMO’nun başarısını sessizce takip etti. Taa ki birkaç yıl öncesine kadar. Birden bire ASIMO’ya rakip Toyota robotları ortaya çıkıverdi. Bu robotlardan en ilginci aynı ASIMO gibi insansı bir robottu. Ayaklarını ve kollarını kullanabiliyordu ve de en önemlisi ASIMO’nun yapamadığı önemli bir maharete sahipti. Mahareti de üflemeli bir trampeti ustaca çalabilmesiydi. Toyota’nın ikinci bombası yine müzisyen bir robot oldu. O da viyolin çalabiliyordu. Toyota, sonraki aşamada ayakla ve tekerlekle hareket eden robotlarından bir müzik orkestrası kurup, “şov” yaptı.
Honda’nın 1986’dan beri yürüttüğü insansı robot çalışmalarına, bu işe çok sonradan katılan ve birden bire aradaki farkı kapatıp, hatta bazı yönlerden öne geçen Toyota insansı robotları zorlu rakiplerdi. ASIMO’nun uzun yıllardır elinde tuttuğu unvan önemli bir tehlike altındaydı.
ASIMO’cular da bu arada boş durmadı. ASIMO, Detroit Senfoni Orkestrasını yönetti, şeflik yaptı. Ayrıca, birkaç ASIMO bir kafeteryayı işletti. Gelen müşterileri karşılayıp masalara oturttu, siparişleri aldı. Siparişleri masalara servis etti. Aküleri azalan ASIMO’lar otomatik şarj ünitelerine giderken, yerlerine yedek ASIMO’lar geçti. Birden fazla insansı robot artık takım çalışması yapabilir hale gelmişti. Bu önemli bir aşamaydı.
Honda ile Toyota’nın gelecek için önem verdikleri diğer bir alan da insanların hareket etmesine, bir yerden bir yere gitmesine yarayacak yeni tür araçlar. Honda’nın bir süredir üzerinde yoğunlaştığı yürümeye destek birimi kullanılabilir yeterince olgunlaştı ve kullanılabilir seviyeye geldi. Yürüme güçlüğü çeken, merdivenleri çıkmada ve inmede zorlananlara büyük bir hareket kolaylığı sağlayacak bu yardımcı robotik araç, aynı zamanda bütün gün ayakta çalışan işçilerin de işini büyük ölçüde kolaylaştıracak. Ayakta çalışan işçiler bu araç sayesinde çok daha az yorulacak ve daha az efor harcayacak, daha verimli ve performanslı çalışabilecekler.
Toyata’nın da benzeri bir çalışması olmasına rağmen yoğunluk daha çok üzerine binip kullanılabilecek türden araçlar üzerine. Toyota, ayaklı robot insan taşıyıcılarını yıllar önce tanıtmıştı. Yeni tanıttığı araçlar ise Segway’in Human Transporter (HT)’ına (eski adıya “Ginger”) rakip olabilecek türden tekerlekli insan taşıyıcılar. Winglet adındaki bu taşıyıcıların üç boyu var. Hızları 6 km/saate kadar çıkabilen araçların menzilleri 5 ila 10 km arasında değişiyor. Elektrikle çalışan bu araçlar bir saatte şarj oluyor.
Honda ile Toyota’nın endüstriyel robotlar dışındaki robotik rekabetinin görünür tarafında şimdilik bunlar var. Fakat yakında bunlara yeni çalışmaların ekleneceği muhakkak. Bu rekabetin sonuçları geleceğimizi şekillendirecek gelişmelere gebe. Bekleyip göreceğiz, sonra da kullanacağız…
10 Aralık 2009 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder