14 Ekim 2009 Çarşamba

Minik İnsansı Robotlar

2008'Mart

Robot dediğin insana benzer, ben insansı robotlar yapmak istiyorum diyorsanız, işinizi kolaylaştıracak birçok seçenek var. Set ve kit şeklinde olanları az bir beceri ile sonuca varmak isteyenler için ideal. Gerçi bunların bir kısmı biraz “tuzlu” olsa da, herkese uygun bir seçenek bulunabilir.

Set ve kit olarak satılan robotlar, monte edilmeye hazır parçalar halinde satılıyor. Kimisini monte edilmiş olarak da satın almak mümkün. Set olanları, içindeki malzemeleri kullanarak çok çeşitli robotlar yapmaya olanak veriyor. Kitler ise sadece o robotu yapmaya yarıyor.

Robotları monte etmek için birçoğunda sadece küçük bir yıldız tornavida yeterli. Önce ana gövde hazırlanıp, sonra da kol ve bacaklar monte ediliyor. Robot neredeyse sadece istenen hareketi hassas bir şekilde sağlayan servo motorlardan oluşuyor diyebiliriz. Servo motorlar yerlerine monte edildikten sonra, şarjlı pillerle çalışan kontrol bilgisayar modülüne bağlantı yapılıyor. Bilgisayar ile motorların bağlantısı üç kablolu soketleri yerlerine takmaktan ibaret. Bazı robotların etrafındaki engelleri algılayabilecek duyargaları da olabiliyor. Bunlar etraflarıyla etkileşimli bir şekilde hareket edebiliyor. Bazısı daha da gelişmiş ve üzerlerinde kamera taşıyor. Kablosuz olarak kullanıcı bilgisayarına veya istenen yere görüntü aktarılabilirken, bazılarında robot görüntüyü işleyerek de hareket edebiliyor. Bir anlamda görüyor yani.

İnsansı robot setleri arasında en esnek olanı Robotis’in Bioloid’i (www.robotis.com). İçindeki malzemelerle minik insansı robotlar yapmanın yanı sıra, minik hayvancıklar, arabalar, iş makineleri gibi çeşit çeşit projeler gerçekleştirmeye olanak veriyor. Tam anlamıyla bir eğitim seti. Hareketi sağlayan çok sayıda dijital servo motor, önündeki ve yanlardaki cisimleri algılayabilen robotun kafası şeklinde duyarga, kontrol bilgisayarı ve bağlantı parçalarından oluşuyor. Montaj için tek gereken küçük bir tornavida. Detaylı dokümanları sayesinde istenilen robotu pek bir zorlanmadan yapmak mümkün. Ortaya çıkan robot, setin özel yazılım arabirimi ile istenilen hareketleri yapacak şekilde programlanabiliyor.

Diğer bir seçenek, kit olarak satılan Robonova (www.hitec.com). Kaslı bir görünüme sahip. Birbirinden bağımsız olarak hareket eden 16 servo motoruyla yürüme, koşma dışında birçoğumuzun yapamayacağı akrobatik hareketleri bile yapabiliyor. Uzakdoğu sporlarındaki bazı hareketler de bunlara dahil!..

Hitec’in Robonova’sına rakip olarak Kondo’nun KHR serisi var (www.kondo-robot.com). İlk çıkan metal bağlantılı KHR-1HV ve yeni modeli plastik bağlantılı KHR-2HV’nin de pek altta kalır yanı yok. Gayet maharetli bu robotlara jireskop ve benzer duyargalar ekleyerek geliştirmek mümkün. Daha şık bir görünüme sahip olmaları için çeşitli giysi kaplama seçenekleri de mevcut. Hatta Japon bilim-kurgu çizgi filmlerindeki robot karakterlere benzetmek de olası.

Bu yılın başında lanse edilen ve diğerlerine göre çok daha ucuz olan ABD menşeyli RoboPhilo da gayet iddialı. Kondo KHR’lerine benzeyen bu robot, hem parça (de-monte) hem de monte edilmiş olarak satılıyor. Kitle birlikte verilen yazılım sayesinde robot istenen hareketleri yapacak şekilde kolayca programlanabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder