14 Ekim 2009 Çarşamba

Robot Yarışmalarında Sona Doğru

2008'Mayıs

Uluslar arası ODTÜ Robot Günleri
Robot yarışmalarının öncüsü ODTÜ Robot Günleri, ODTÜ Robot Topluluğu tarafından 21-22-23 Mart tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Dallarında birinci olan robotlar:
Çizgi İzleyen: Sakarya E.M.L.’nden Selçuk Coşkun ve Gamze Kara’nın “Çita” isimli robotu.
Slalom: Gebze Y.T.E.’den Öner Hatipoğlu,Yetişkan Eliaçık, Hacer Kirday, Burak Han Unutulmaz’ın “Sarhoş” robotu.
Çöp Toplayan: Yarışmayı tam bitiren robot olmadı. Teşvik amaçlı olarak Gebze Y.T.E.’den Öner Hatipoğlu, Tolga Alasağ, Berk Demirkır’ın “Titiz” adlı robotuyla Hacettepe Ü.’nden Ahmet Yunus Bayrak ve Kutluhan Akman’ın “Sonra Toplarız” adlı robotları ödül aldı.
Merdiven Çıkan: Süleyman Demirel Ü.’nden Eyüp Çakı, Seyit Akpancar, Şahin Çavuşoğlu ve Halil Kaygısız’ın “Sako” adlı robotu.
Sumo: Karabük Ü.’nden Ferhat Aktan, Ahmet Şafak Demir, Sezer Yıldız ve Tarık Ünlü’nün “Katana” adlı robotu.
Mini Sumo: ODTÜ’den Murat Şenol ve İshak Elmas’ın “Katsumoto” adlı robotu.
Serbest: Karabük Ü.’nden Betül Yücel ve Emel Koçak’ın “Robot Kedi” adlı robotu.

ROBOÇANKAYA Robot Etkinlikleri
ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitelerinin ardından robot yarışması düzenleyen dördüncü ve aynı zamanda ilk vakıf üniversitesi olan Çankaya Üniversitesi’nin ROBOÇANKAYA Robot Etkinlikleri, 11 Nisan’da Ankara’da gerçekleştirildi. Yapay Zeka ve Robotik Topluluğu tarafından düzenlenen etkinliklerde serbest dalda robot yarışması ve konferans düzenlendi.

Askeri amaçlı robotların başa güreştiği yarışmanın birincisi Fırat Üniversitesi’nden Talip Korkusuz’un “Korkusuz” adlı bomba imha robotu oldu. Çoğu parçaları hurdalardan çıkma olan bu robotun oldukça yüksek hareket yeteneğine sahip iki kolu bulunuyor. Uzaktan kumanda ile bu kolları kullanarak hassas işlemler yapmak mümkün. Üzerindeki kamera sayesinde kumanda işlemi kolaylaşıyor. Robotun ilginç bir özelliği ise hareket sistemi. Tekerlek ya da palet yerine “S” şeklinde 8 adet ayağı bulunuyor. Birçok arazi ortamında yüksek ve esnek bir hareket sağlayan bu yapının benzeri Boston Dynamics’in RHex robotunda kullanılıyor.

İkinci olan İzmir Çınarlı A.T. ve E.M.L.’nin “Asker Robot”u ise bu tür yarışmaların düzeyini aşmış, neredeyse profesyonel bir ürün haline gelmiş. Büyük ve geniş araziye uygun lastikler üzerinde hareket eden robotun üzerinde uzaktan kumandalı bir (gerçek olmayan) otomatik tüfek yer alıyor. Tüfeğin dürbün ve ön/arka kısımlarındaki kameralarla uzaktan kumanda edilen robot, hedefe vardığında lazer işaretçisini de kullanarak nişan alıp ateş edebiliyor. Robotun üzerindeki tüfek boya mermileri atarak gösteri yaptı. Her ne kadar silahlanmaya karşı olsak da, kendine yeten bir savunma sanayisine sahip olmak özgürlüğümüz açısından çok önemli. Bunu da göz ardı etmemek gerekiyor.

Ankara Balgat A.T.L.’nin “Üç Taş-XOX” oynayan robotu ise üçüncü oldu. Robot kol vasıtasıyla hamlelerini oynayan bu robot geliştirilerek birçok uygulamada kullanılabilecek kapasitede.

Konferans bölümünde 2001’den beri ülkemizi RoboCup’ta temsil eden robot takımının ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün başında yer alan Prof. Dr. Levent Akın, Yapay Zekâ konusunda çok kapsamlı güzel bir sunum yaptı. Endüstriyel alandaki robot çalışmasının öncüsü, bu alanda çalışmak isteyen gençlerin en büyük destekçisi Kale Altınay Robotik ve Endüstriyel Otomasyon’un kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Altınay da kendi hayat hikâyesini ve yaptıkları çalışmaları paylaştı. Ben de “Eğitimde Robotik” konulu sunumda robotların eğitimde kullanılması ve bunun anaokulu yaşlarına kadar indirilmesi konusundaki fikirlerimi ve tecrübelerimi paylaştım.

Sırada İTÜ-Robot Olimpiyatları
Mayısın ilk üç günü ikincisi düzenlenecek İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları’nda birçok dalda yarışmalar, seminerler, söyleşiler düzenlenecek (www.ituro.org). Yarışmalar arasında sumo, çizgi takip eden, süpürge, yangın söndüren, silindir taşıma, kendi dengeleyen ve serbest dal yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder