1 Kasım 2009 Pazar

Robotlar da Irak’ta Savaşıyor!

2008'Şubat - TBD Bilişim

Endüstriyel alanda kendisini ispatlayan ve üretimde önemli bir paya sahip robotların yıldızı şimdi de, en çok harcama yapılan alanların başında yer alan “Savunma Sanayi”nde parlıyor. Vatanından çok uzaklarda yıllardır savaşan ABD, son yıllarda geleneksel savaş donanımlarına robotları da ekledi. İlk aşamada bunun için 150 milyar dolar bütçe ayıran ABD, “Geleceğin Savaş Sistemi” çerçevesinde daha da fazlasını harcamayı planlıyor.

Askeri robotlar ilk olarak Bosna’da kullanıldı. Ama asıl Irak ve Afganistan’da önemli görevler üstlendiler, birçok ABD askerinin de hayatını kurtardılar. Bugüne kadar savaş koşullarında binlerce askeri robot kullanıldı. Bunlardan bazısı “gazi” olurken, bazılar da “şehit” düştü vatanlarından çok uzaklarda…

Çok sayıda kayıp veren ABD artık robotları vurucu, yok edici, öldürücü bir silah olarak da kullanmaya başladı. Gerçi “akıllı bomba” olarak tanıdığımız uzun menzilli robot füzeler (Tomahawk-Cruise vs.) çok uzun yıllardı aktif olarak kullanılıyor. Yüzlerce kilometre uzaktan hedefleri birkaç metre hatayla vurabilen, ABD Donanmasının en önemli kozlarından biri olan bu füzeler, gösterdikleri başarılarla kendilerinden bu güne kadar çok söz ettirdiler. Ama onların dışında kullanılmaya başlanan yeni nesil askeri hava ve kara robotları daha önceleri silahsızdı. Amaçları keşif ve bomba/mayın imhasıydı. Oysa onların bazıları şimdi “düşman” hedeflerini yok edecek silahlara da sahip ve silahlar da yeri geldiğinde tereddüt etmeden kullanılıyor.

Havadan keşif konusunda çok başarılı olan Predator ve Global Hawk, silahlandırılarak gerektiğinde kara hedeflerini de vurabilir hale geldi. “Hazır düşmanı bulmuşken yok edelim de” mantığıyla silahlanan insansız hava araçları (UAV), bugüne kadar Irak ve Afganistan’da defalarca kara hedeflerini vurdu. Şimdi yeni UAV’ler silahlı olarak tasarlanmaya başlandı. Bunlar uzaktan kumanda edilebildiği gibi, otonom olarak kendi kendilerine uçup, görevlerini yerine getirebilecekler.

Önceleri sivil alanlardaki şüpheli paketleri imha etmek için kullanılmaya başlanan bomba imha robotları, yıllardır savaş alanlarında da kullanılıyorlar. Bunlar daha da geliştirildi ve çok daha dayanıklı ve çevik keşif robotlarına dönüştürüldü. Mısır piramitlerinde insanların giremeyeceği kadar dar alanlarda keşif için de kullanılan iRobot’un PackBot’u, bu alandaki öncülerden. Irak ve Afganistan’da bugüne kadar 500’den fazla PackBot kullanıldı. Gelişmiş dinamik çift palet sistemi sayesinde her türlü ortamda hareket edebiliyor. Üzerindeki kamera ve algılayıcılar sayesinde çok değerli bilgiler toplayabiliyor. Çok da dayanıklı. Şüpheli bir binanın içine, pencereden asker tarafından fırlatılıp kolayca sokulabiliyor.

Diğer bir kara savaş robotu Talon. Tam anlamıyla bir silah. Her türlü arazide hareket kabiliyetine sahip paletleriyle görev yerine ulaşıp, üzerindeki kamera ve algılayıcılarla keşif yapıp, yönlendirilebilen silahlarıyla da hedefi vurabiliyor. İlk “öldürme yetkisi”ne sahip bu savaş robotu, değişik roket ve makineli tüfekler, hafif toplar taşıyabiliyor. Bunlardan birkaç tanesi değişik silahlarla donatıldığında yüksek bir vurucu güç elde edilebiliyor.

Daha büyük ebatlarda, daha uzun menzilli ve daha da yok edici paletli ve lastik tekerli askeri robotlar da geliştiriliyor. Fakat bunların aktif göreve başlaması için biraz daha geliştirilmeleri gerekiyor. Çok zorlu arazi koşulları için piyadelere destek olacak, cephane taşıyacak, keşif yapacak “katır robot”lar da geliştiriliyor. Bunlardan birisi Boston Dynamics tarafından geliştirilen dört ayaklı Big Dog. Gayet ilginç ve çok dengeli bir robot. En sarp yamaçlarda bile dengeli bir şekilde hareket edebiliyor. Yanlardan darbe bile alsa kolay kolay yıkılmıyor, hemen dengesini toparlayabiliyor. Hayat kurtaran bir robot ise savaş alanında yaralı askerleri kucağına alıp, güvenli bölgeye taşıyabiliyor. Bunların afetlerde de kullanılması düşünülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder