2008'Aralık
Kasım ayında ikincisi düzenlenen uluslar arası “a-m-b-e-r” festivalinde sanatçılar, teknolojiyi harmanlayarak yaptıkları eserlerini sergilediler, çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiler. Teknoloji ve sanatı buluşturan ve alanında ülkemizin en büyüğü olan bu etkinlikte; etkileşimli yerleştirmeler, performans, gamerz (oyun), sanatçı sunumları, seminer ve atölye etkinlikleri İstanbul’da Taksim ile Karaköy arasındaki birçok mekâna dağılmıştı.
Beden ve işlem odaklı sanatsal ifade biçimlerini araştırmayı amaçlayan ve İstanbul merkezli bir oluşum olan Beden İşlemsel Sanatlar Derneği tarafından düzenlenen festivalin birçok destekçisi bulunuyor. Festival bu yıldan itibaren üç yıl boyunca İstanbul 2010 Kültür Başkenti kapsamında da destekleniyor.
Çok sayıdaki yerli ve yabancı sanatçının birbirinden ilginç eserleri arasından birkaç tanesini kısaca tanıtalım:
Kafesteki Kuş Robot
Etkileşimli yerleştirmeler arasında en çok ilgiyi çeken “iş”lerden biri kuş kafesi içine yerleştirilmiş bir “robot kuş”. LED ışıklı gözleri, gagası minik bir kamera olan bu “kuş”, etrafındakileri kafesin tabanında yer alan sensörlerden faydalanarak takip ediyor ve iletişime geçiyor. Ziyaretçilerin baş seviyesine yakın bir yükseklikte yerleştirilmiş kafesteki kuş, takip ettiği kişinin görüntüsünü başındaki kamera vasıtasıyla yan taraftaki televizyona aktarıyor.
Robot kuş ile iletişime geçen ziyaretçiler, kuş üzerindeki kamera vasıtasıyla alınan kendi görüntülerindeki kafesin tellerini görünce duygusal olarak az ya da çok etkileniyorlar. Robot kuşun oldukça başarılı sempatik hareketleri, kurulan duygusal bağı kuvvetlendiriyor.
Profesör Dowell’in Başı
Diğer ilginç bir eser robot bir “baş”. Maske şeklindeki suratın arkasında hareketi sağlayan birçok servo motor yer alıyor. Bunlar gözleri ve başı değişik açılarda hareket ettirebiliyorlar. Robotların da duyguları olabileceğini ziyaretçilere hissettirmeye çalışan bu robot, hüzün, umut ve naif bir karakter sergiliyor.
Nabız
Blogger.com’daki kişisel blog’larda yeni yazılanlardaki duygusal ifadelerdeki kelimeleri analiz ediyor ve Robert Plutchik’in temel duygular listesine göre oluşturulmuş kalp şeklindeki modelde sonucu canlandırıyor. Blog’a eklenen duygusal ifadelerdeki anahtar kelimelerin istatistikî oranına göre kalp modelinin o duyguya ait olan bölümü bir servo motor vasıtasıyla çekilerek kabartılıyor. Kalp modelindeki hareketleri takip ederek o anda blog’a yazanların duygusal durumları üç boyutlu olarak kolayca görülebiliyor.
Piyasalar Dalgalanıyor
Nabız eserinin bir benzeri olan bu eser, borsalardaki verileri analiz ediyor ve bunu bir sese dönüştürüyor. Borsalardaki hareketler oluşturulan sesin değişmesi ile kolayca anlaşılıyor, takip edilebiliyor. Dünya ekonomisinin gidişatını canlı canlı yansıtan ilginç bir çalışma.
www.a-m-b-e-r.net
www.a-m-b-e-r.org
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder