1 Haziran 2009 Pazartesi

ODTÜ Robot Günleri 2005

2005'Haziran
Ülkemizin ilk "resmi" robot topluluğu olan ODTÜ Robot Topluluğu'nun Türkiye Zeka Vakfı desteği ile düzenlediği ODTÜ Robot Günleri 2005, 6–7 Mayıs 2005 tarihlerinde ODTÜ Kültür Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. İlki 2002 yılında düzenlenen ODTÜ Robot Günleri'nde gençler yaptıkları robotları sergiliyor ve yarışmalara katılıyor, bilgi alış-verişinde bulunuyorlar. Aynı zamanda düzenlenen seminerlerle de bilgi ve becerilerini artırma fırsatı bulabiliyorlar.
Fırat Dede (www.robbot.org), Sumo'sunu ameliyat ederken :o)
Yarışmalar
Bu yılki etkinlikte 52 robot; Sumo, Mini Sumo, Çizgi İzleyen ve Serbest Kategorilerinde yarıştı. Robot yarışmalarının favorileri olan Sumo ve Çizgi İzleme, hem teknik hem de eğlence açısından robotların performanslarını gösterdikleri alanlar oldu.

Sumo Robot güreşlerinde robotlar güreşçiler, rakiplerini dairesel minderin dışına çıkarmak için ter döktü. Sumo güreşçisi robotlar minder kenarlarındaki beyaz çizgiyi geçmeyecek şekilde önce rakiplerinin yerini tespit ediyor. Sonra da üzerine gidip "acı" kuvvetleriyle rakibini iterek minder dışına çıkarmaya çalışıyorlar. Burada robotun donanımsal üstünlükleri kadar kullandığı strateji de önemli.

Çizgi İzleme turnuvasında ise robotlar oldukça uzun bir pisti, en kısa zamanda en az hata puanıyla bitirmek için tabana kuvvet koştular. Pistin birçok tepeden oluşması robotların işini daha da zorlaştırdı. Özellikle de pilleri zayıflayan robotlar tepeleri çıkarken daha da zorlandılar.

Serbest kategorideyse birbirinden farklı özelliklere sahip robotlar hünerlerini sergilediler. Bu daldaki ödülleri yaratıcılık, tasarım, otonomluk, gürbüzlük ve uygulanabilirlik kriterleri belirledi.

Seminerler
Etkinliğin yarışmalar dışındaki diğer yönü ise düzenlenen seminerlerdi. İlginç konuların yer aldığı seminerler ODTÜ Makine Mühendisliğinden Yard.Doç.Dr. E. İlhan Konukseven'in "Dünyada Robot Trendi" semineriyle başladı. Dünyadaki ve ülkemizdeki robotların gidişatını özetleyen bu seminer, geleceğin projeksiyonunu da sundu. Op.Dr. Barış Çaynak'ın semineriyse dünyada henüz yeni yeni kullanılmaya başlanan "Kalp Cerrahisinde Robot Teknolojisinin Kullanımı". Robotların ameliyatlarda nasıl kullanıldığını izleyiciler detaylarıyla(!) görme fırsatı buldular. Ülkemizde de bu uygulamanın yapılıyor olması bizi sevindirdi.
ODTÜ Elektronik Mühendisliğinden Prof.Dr. Tayfun Akın yaptıkları "Mikro Elektro-Mekanik Sistemler (MEMS)" çalışmalarını tanıttı. Gelecekte çok küçük robotların üretilmesine olanak verecek bu tür çalışmalar şimdilik ne yazık ki daha çok harp sanayisinin işine yarıyor. Porof. Zihni Sinir'in yaratıcısı İrfan Sayar'la kurduğumuz Robot Atölyesi çalışmalarını da ben sundum. Yaptığımız objelerden örnekler ve İrfan Sayar'ın karikatürlerinden bazılarını izleyicilerle paylaştım.
Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof.Dr. H. Levent Akın, Tekin ve Çetin Meriçli, AIBO'ları "kuruyorlar"

Sony'nin AIBO robot köpeklerinin kendi aralarında futbol maçı yapmasını sağlayan programlar geliştiren ve RoboCup turnuvasına da da katılmış ekibin başı olan Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof.Dr. H. Levent Akın "Özerk Robot Programlama" konulu bir seminer sundu. (Etkinlikler süresince AIBO'larla gösteri maçları da yapıldı.) MIT'de doktora öğrencisi olan Selim Temizer de "Robot Simulasyonları" konulu bir seminer verdi.

ODTÜ ve Uludağ Üniversitesi Robot toplulukları da çeşitli konularda bilgilendirici seminerle katkıda bulundular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder