Eğitim ve oyun dünyasının efsanevi markası LEGO, yıllar sonra nihayet robot setini yeniledi. Robotik alanındaki öncü akademik kurum olan MIT tarafından yıllarca önce geliştirilen MINDSTORMS Robotic Invetion System'in yerine geçecek MINDSTORMS NXT önemli yeniliklere sahip.
LEGO'nun robot setlerinin özelliği, standart parçaların yanında özel dişli çarklar, motorlar, algılayıcılar ve bunları kontrol edecek RCX denilen kumanda bilgisayarına sahip olması. Set ile birlikte gelen MINDSTORMS Robotic Invetion System veya ROBOLAB yazılımları ile kolayca programlanabilen RCX ile ileri seviye robotlar bile geliştirmek mümkün.
Yeni robot seti öncekisinin çizgisini takip etse de tepeden tırnağa geliştirilmiş, birçok da yenilik katılmış.
Çok daha teknik ve ileri uygulamalara imkan veren yeni robot seti, LEGO'cuları çok sevindirecek. MINDSTORMS Robotic Invetion System 2.0'ın standart seti yurtdışında 200 USD civarındaydı (Türkiye'de ise sadece 600 YTL!). Fiyatı önceki setin fiyatından biraz daha pahalı olacak gibi görünse de, yeni özelliklerinin yanında gerçekten değer. Yeni setin Ağustos ayında satışa sunulması bekleniyor.
NXT Intelligent Brick
Yeni setin kontrol bilgisayarı NXT Intelligent Brick, RCX'e göre birçok yenilik içeriyor. 32 bitlik bir mikroişlemciye sahip olan kontrol bilgisayarı öncekisine (RCX) göre çok daha büyük ve grafik özellikli bir ekran ve daha az tuştan ibaret. Çok daha gelişmiş özelliklere sahip olmak yanında birçok yeniliğe de sahip. Çıkışlar telefon bağlantıları gibi. Aynı anda takılabilecek algılayıcı (sensor) sayısı 3'ten 4'e çıkmış. Motorların bağlandığı kumanda çıkışları çift yönlü iletişime sahip. Motorların üzerindeki pozisyon algılayıcıları sayesinde geri besleme (feedback) bilgisi almak da mümkün hale gelmiş.
Kumanda bilgisayarıyla programların yazıldığı bilgisayar arasındaki bağlantı daha önce IR (Infrared-Kızılötesi) kulesi yardımıyla yapılırken, artık USB 2.0 ve Bluetooth ile yapılabiliyor. Bu da önceki iletişim sorunlarını giderecek. Özellikle aynı ortamda bulunan birden fazla RCX iletişimde kargaşaya yol açıyordu.
Buzzer ses çıkışı yerine gerçek bir ses hoporlörü yer alıyor. Çok önemli ve kullanıcıları rahatlatan bir yenilik de şarjlı Lityum pillerin kullanılması ve bunların çıkarılmadan şarj edilebilmesi.
Etkileşimli Servo Motorlar
Eski setin motorları gerçekten harikaydı. Dişli sistemleri sayesinde yüksek torklu, güçlü, düşük gerilimlerde bile çalışabilen, hafif ve kullanışlıydılar. Ama ne yazık ki çok önemli bir kusurları vardı. Basit bir tekerlekli araç yapıp, iki taraftaki tekerlekleri ayrı iki motorla hareket ettirdiğinizde az ya da çok bir yöne doğru kayma oluyordu (rot/balans ayarları bozuk yani :-). Bu da istediğiniz yönlendirmeyi yapmakta, hassasiyette büyük sorunlara yol açabiliyordu.
Yeni motorlar düz doğru akım (DC) motoru yerine, model uçak ve otomobillerin yönlendirilmesinde de kullanılan servo motorlar yer alıyor. Bu motorların özelliği düz dönüş yerine istediğiniz derecede döndürmeye olanak sağlaması. Motorların üzerindeki durum algılayıcıları sayesinde motorun hareketiyle ilgili geri bildirim de alabildiğiniz için kontrol çok daha kolay ve hassas yapılabiliyor. Gerçekten harika bir gelişme olmuş!
Ultrasonik Algılayıcı
En önemli yeniliklerden birisi olan sesötesi (ultrasonik) algılayıcılar sayesinde yarasalar gibi öndeki nesneleri görebilen robotlar yapmayı mümkün kılıyor. Uzaylı yaratık E.T.'nin kafasına bezeyen bu algılayıcı üzerinde iki yanda göz gibi görünen biri verici diğer de alıcı sesötesi eleman var. Vericiden gönderilen sesötesi ses dalgası çarptığı nesnelerden geriye doğru bir eko dönüşüne sebep oluyor. Geriye dönen yansımanın gecikme süresi ve şiddeti bilgilerinin işlenmesi ile sınırlı da olsa sanal bir "görüş" olanağı sağlanıyor. Böylece örneğin engellere çarpmadan ilerleyebilen bir robot araç yapmak mümkün.
Ses Algılayıcısı
Yeni eklenen bu sensor sayesinde etraftaki sesler algılanıp işlenebiliyor ve bunun sonucunda robotun hareketlerine yön verilebiliyor. Sesin şiddeti dışında sesle verilen komutları da anlamaya imkan veren ses algılayıcısı ile çok gelişmiş "lâftan anlayan" robotlar yapmak oldukça kolaylaşıyor.
Işık Algılayıcısı
Önceki sette de yer alan bu algılayıcılar daha da gelişmiş, daha da güvenilir hale getirilmiş. Işık yayan ve ışık algılayan iki göz LED'ten oluşan bu algılayıcılar ile ışık şiddeti, çizgi takibi, nesne algılama gibi özelliklere sahip.
Dokunma Algılayıcısı
Eski algılayıcılarla aynı özelliklere sahip basit bir anahtar. Özellikle robotun bir yere çarpması ya da dokunmasında kullanılıyor.
Dönüş Algılayıcısı
NXT setinde eskisi gibi ayrı dönüş (rotation) sensor yer almıyor. Algılayıcılar doğrudan motorlara takılmış. Bu hem pratiklik hem de sınırlı sayıdaki (sadece 4 adet) giriş portunun daha verimli kullanılmasını sağlamış. Bu gerçekten iyi olmuş.
http://www.legomindstorms.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder