2008'Temmuz - TBD Bilişim
Robotlar çocukların ilgisini çok çekiyor. Onlar için eğlenceli ve teknolojik bir oyuncak anlamına geliyor. Ayrıca geleceği temsil ediyor. Sanırım yetişkinlerde de benzer duygular uyandırıyor.
Çocuklarınızın robotik ya da mekatronik (akademik adı) tanışmasını istiyor, ilginç ve eğlenceli robotlar yapmasını, el ve mühendislik becerilerinin gelişmesini, teknolojiyle haşır-neşir olmasını istiyorsanız işinizi kolaylaştıracak birçok seçenek var. Bunların teknik zorluk seviyeleri ve fiyatları çeşit çeşit.
Hem başlangıç, hem de ileri seviye için faydalanabilecek en uygun ürünlerin başında LEGO’nun Mindstorms serisindeki Robotics Invention System (RIS ya da RCX) ve yenisi NXT setleri yer alır (www.lego.com). Robot yapmak için hem eskisi, hem de yenisi her bakımdan uygun, kullanımı ve öğrenilmesi kolay setlerdir. Yaptığınız robotları grafiksel arayüzlü bilgisayar programlarıyla kolayca programlayabiliyorsunuz. Uzaktan kumandalı ya da otonom hareket eden robotlar yapmak “çocuk oyuncağı”.
LEGO dışında Fischer-Technik’in robot setleri de oldukça güzel (www.fischertechnik.com). Endüstriyel robotlara benzer çalışmalar yapmak için de oldukça uygun. Mühendislik tarafı daha ağır bassın diyorsanız VEX robot setleri en uygunu (www.vexrobotics.com). Metal ve plastik konstrüksiyonlu bu setler önde gelen üniversitelerin favorisi. Uzaktan kumandalı ve otonom hareket eden küçük olsun büyük olsun her ebatta robot yapmak mümkün. “Ginger”ın yani Segway HT’nin mucidi Dean Keman tarafından kurulan FIRST vakfının (www.usfirst.org) düzenlediği robot yarışmalarında LEGO ve VEX’ler kullanılıyor.
MA-VIN, Microbrick, Boe-Bot, Robix Rascal, Microcamp gibi basit setler de bulunuyor. Setlerin dışında robot yapım kitleri de satılıyor. Kit içindeki parçalar birleştirilerek bir robot yapılıyor. Velleman’ın birbirinden ilginç birçok kiti bulunuyor (www.vellemanprojects.com). Wowwee firmasının Robosapien, Roboraptor, Robopanda, Roboquad gibi robot oyuncaklarını tasarlayan ekibin başında yer alan Mark Tilden’in kurduğu Solarbotics’in de birbirinden ilginç, basit ve ucuz robot kitleri başlangıç için ideal (www.solarbotics.com). Özkal Özsoy’un hazırladığı sevimli ve becerikli robot kitleri de başlangıç için uygun birer seçenek (www.endtas.com/robot). Engele çarptığında yön değiştiren, ışığı-sesi takip eden, çizgi izleyen gibi birçok robot kitini buradan edinmek mümkün.
Herhangi bir set ya da kit kullanmadan da robot yapmak çok zor değil. İngilizce ya da Türkçe birçok kaynaktan faydalanarak çok çeşitli robotlar da yapmak mümkün. Çizgi takip eden, ışığa giden ve sumo robotları genelde robotçuların ilk yapmayı tercih ettikleri robotlar.
Ama “robot dediğin insana benzemeli” diyorsanız, insansı robot setlerine bakmalısınız. Son yıllarda insansı robot setleri sayısı hızla çoğaldı. Ucuzundan pahalısına çok sayıda seçenek var. Eğitim açısından en uygun set Robotis’in Bioloid seti. LEGO gibi çok farklı şekillerde bağlantılar yaparak gerek “insansı”, gerek “hayvansı”, gerek ise “makinemsi” çok farklı robotlar yapmak için çok uygun bir set.
Servomotor üreticileri Hitec’in Robonova ve Kondo’nun KHR-1HV, KHR-2HV modelleri yanında Robophilo gibi birçok insansı robot yapım kiti var. Servomotorlarla hareket eden bu minik robotlar yürüyebiliyor, dans edebiliyor, birçok akrobatik hareketi ve Uzakdoğu sporlarını yapabiliyor, kaykay ve paten kullanabiliyor.
Robotik’le çocuklarınızı tanıştırıp onların güzel ve geliştirici bir hobi edinmesini sağlayabilir, belki gelecekteki mesleğinin de temellerini atmış olabilirsiniz. Bu çalışmaları birlikte yaparak çok daha fazlasını da elde edebilirsiniz…
4 Aralık 2009 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder