2006-2007 sezonu robot yarışmaları açısından gerçekten tavan yaptı. Yarışmaların sayısı Boğaziçi Üniversitesi’nin de eklenmesiyle ikiden beşe yükseldi. ODTÜ’nün 2002 yılında açtığı yola bu yıl İstanbul Teknik ve Boğaziçi Üniversiteleri de katıldı.
- 9-10-11 Mart: FIRST LEGO Ligi Türkiye Robotik Turnuvaları (www.robotlar.com)
- 3-4 Nisan: ODTÜ Robot Günleri (www.odturobotgunleri.org)
- 23-24 Şubat: Milli Eğitim Bakanlığı/JICA 1. Robot Yarışması (http://etogm.meb.gov.tr/)
- 24-25-26 Nisan: İTÜ Robot Olimpiyatları (www.ituro.org)
- 12-13 Mayıs: Boğaziçi Üniversitesi Robot Günleri (www.robotgunleri.org)
Birden fazla yarışmaya katılan öğrenciler tam bir maraton yaşadılar. Bir taraftan dersler, bir taraftan yarışmalar... İstanbul ve Ankara’da yapılan dört yarışmaya katılanlar bile oldu. Çok sayıda yarışmaya katılanlar tecrübeleri dışında dereceye girme şanslarını da artırdılar tabii ki. Yarışmalardaki katılımcı sayısı da oldukça yüksekti. Gelecek sezon çok daha yükselecek.
İTÜ Robot Olimpiyatları
Bu yıl ilk kez düzenlendi. Buna (ve sınavlara) rağmen katılım yüksekti. Üniversiteler dışında Meslek ve Teknik Liselerinden de yüksek katılım vardı. Bu arada, ilk mezunlarından biri olduğum Avcılar Endüstri Meslek Lisesi’nden öğrencilerin de katıldığını görmek beni gururlandırdı. İstanbul dışından gelen birçok yarışmacı göze çarpıyordu.
Yarışmada bayan yarışmacıların çokluğu ve Sumo güreşlerinde robotlarıyla kıran kırana maçlar yapması çok hoştu. 2002 yılından beri vermekte olduğum robotik ve elektronik eğitimlerinde kızların oranı genelde hep düşük idi. Fakat burada durumun değişmeye başladığını görmek beni sevindirdi. Umarım gelecek yıllarda oranları çok daha artar.
İTÜ’de geleneksel yarışmalara ek olarak Silindir Taşıma, Süpürge ve Yangın Söndüren dalları da vardı. Yarışmada dereceye girenler:
Serbest:
1. Korkusuz Türk, Fırat Üniversitesi
2. Robo 112, Sabancı Üniversitesi
3. İTÜ Tank, Hava Harp Okulu
Yangın Söndüren:
1. Kaşif 124, Başkent Üniversitesi
2. Üflek, Gazi Üniversitesi
3. Fire Team, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Süpürge:
1. Pırıl Pırıl, Bahçeşehir Üniversitesi
2. Gırgır, Gazi Üniversitesi
3. Gırgır, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Silindir Taşıma:
1. Renkör Muzo, Gazi Üniversitesi
Mini Sumo:
1. Matarama Su Ko, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
2. Afacan-X, TOBB ETU
3. Ruru, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Sumo:
1.Battal-2, Sakarya Üniversitesi
2.Saumo, Sakarya Üniversitesi
3. Yıldıray, Körfez Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
Çizgi İzleyen:
1. Tosbi, Gazi Üniversitesi
2. Fırtına, Adil Karaağaç Anadolu Teknik Lisesi
3. Haprotrix, Hacettepe Üniversitesi
Fırat Üniversitesi’nden Talip Korkusuz ve Serkan Türkoğlu, Serbest dalda “Korkusuz Türk” isimli bomba imha ve savaş robotuyla birinci oldu. Çok kısıtlı imkân ve bütçeyle gerçekleştirilen bu projenin ardındaki azmi de ayrıca kutlamak gerek. İTÜ-RO’yu düzenleyenlerden gelecek yıl daha iyi bir organizasyon beklediğimizi de son olarak eklemek isterim.
Boğaziçi Üniversitesi Robot Günleri
Robot etkinliklerine en son eklenen ve yine ilk kez düzenlenen Boğaziçi Üniversitesi Robot Günleri’ni, geç haberimiz olduğundan daha önce duyurusunu yapma şansımız olmadı. Önceki yarışmalara göre katılımın daha az olması, yeterince ve zamanında duyurulmaması, sınavların yoğunluğu ve yarışmaların ard arda düzenlenmesi etkili olmuş olmalı.
Diğer robot etkinliklerine göre paylaşıma yönelik tarafların biraz daha öne çıkması ve yarışmalar arasına birçok yeni dalın eklenmiş olması en dikkat çekici özellikleri. Yeni yarışma dalları Futbol, Dans, Robocode ve Kurtarma. Futbol dalında, iki robot teke tek futbol oynuyor. Kamera ile alınan saha görüntüsünün işlenmesi ile performansın sağlandığı bu alanda, gelecek yıllarda robotlar takımlar halinde de yarışacak. Robotların müzik eşliğinde dans etmesi de diğer yeni bir dal.
Robocode ise hepsinden farklı. Programlama üzerine olan bu dal, ilk olarak Mathew Nelson tarafından, Java’da programlamayı öğreten ve aynı zamanda eğlendiren bir eğitim oyunu olarak ortaya çıkmış. Yarışmacılar donanım olarak aynı ama farklı programlanmış diğer robotlarla savaşan bir robotun yazılımını yapıyorlar. Robotlar hareket etme, birbirlerinin yerini arama, birbirlerine vurma ve yeterince dikkatli değillerse duvara çarpma özelliklerine sahipler. Hedef, çok fazla vuruş yapmaktan kaçınmak ve rakip robotun nereye gideceğini tahmin edip atağa geçmek.
Kurtarma dalı ise daha çok Japon’ların üzerinde durduğu bir alan. Özellikle doğal afetlerde arama-kurtarma çalışmalarına yönelik olan dalda, uzaktan kumandalı kurtarma robotu, enkaz altındaki hedef objesine operatör tarafından ulaştırılmaya çalışılıyor. Operatör robotun üzerindeki kamera ve sensörlerden gelen veriler ışığına hedefe ulaşmaya çalışıyor.
Robotlarla hobi olarak uğraşanların favori web sitelerinden robbot.org’u hazırlayan Fırat Dede’nin (İTÜ) Mini Sumo dalında PiCor ile birinci olduğu yarışmalarda diğer dereceye girenler:
Mini Sumo:
1. PiCor, İstanbul Teknik Üniversitesi
2. Seyyah, Süleyman Demirel Üniversitesi
3. Zuzu, Gazi Üniversitesi
Sumo:
1.Sahi, Gazi Üniversitesi
2.Saumo, Gazi Üniversitesi
3.Panter, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Çizgi Takipçi Robot:
1.Yolcu 2, Gazi Üniversitesi
2.Yolcu 1, Gazi Üniversitesi
3.Haprotrix, Hacettepe Üniversitesi
Robot Dansı:
1. Süleyman Demirel Üniversitesi
Kurtarma Robotu:
1. İzmir Çınarlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder