2 Eylül 2009 Çarşamba

Mark Tilden’in Robot Oyuncakları

2007'Mayıs

Robotlarla, özellikle de amatörce uğraşan “hobi”cilerin hayranlık duydukları “üstad”ların başında gelenlerden biri Mark Tilden'dir. Robot bilimi ile, hobi alanından akademik alanlara kadar çok düzeylerde çalışmalarda bulunmuş. Akademik olarak Biyo-Fizikçi olarak sınıflandırılıyor. Bir ara ABD’nin (silahlar dahil) en ileri teknoloji araştırmalarının yapıldığı Los Alamos National Laboratory (LANL)’de de araştırmalar yapmış.

Mark Tilden’in ilk olarak tanınması 1989 yılında tasarladığı BEAM adını verdiği “robot felsefisi” sayesinde olmuş. Biyoloji, Elektronik, Estetik ve Mekanik kelimelerinin baş harflerinde türetilen BEAM, felsefeyi de kısaca özetliyor. Tilden’e göre “robot canlılar”ın mutlaka bir mikroişlemci ile kumanda edilmesi gerekmiyor. Yani robotların bilgisayar gibi bir beyne mutlaka ihtiyacı yok. Beyni olmayan birçok gerçek canlı var ve bunlar çok uzun bir süredir yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Bundan yola çıkarak çok basit elektronik ve mekanik düzeneklerle bile kendi kendine otonom olarak hareket eden robotlar yapılabilir. Buna bir de estetik katıldığında BEAM türü robotlar ortaya çıkıyor.

Tilden bu felsefesine uygun birçok basit robot yapmış. Hem de bunları bir avuç malzeme kullanarak. Malzemelerin çoğu da hurda malzemeler. Eski teyp mekanikleri onun favorisi. Şimdi de CD-ROM sürücüler favori olsa gerek. Hurdaya çıkmış malzemeleri çok kısa sürede etkileşimli minik robotlara dönüştürmesi, bu alanda hobi olarak uğraşanlar başta olmak üzere birçok kişiyi büyülemiş. Onun açtığı yoldan giden birçok “müridi” var. Bunların çoğu hobici olsa da aralarında profesyonel robot uzmanları da bulunuyor.

Öncülüğünde kurulan Solarbotics(.com) adlı şirket, internet üzerinden BEAM felsefesine uygun robot kitleri ve malzemeleri satıyor. Kitlerin bir kısmı güneş pilleriyle çalışıyor ve geleneksel pillere ihtiyaç duymuyor. Solarbotics.net web sitesi ise bu konuda kaynak paylaşımı için kurulmuş. Son zamanlarda pek güncellenmemiş olsa da temel kaynaklar günümüz için halâ geçerli.

Yıllar önce tasarladığı bir oyuncak satışa sunulmuştu. B.I.O. Bug adındaki küçük robot böcekler kendi kendine veya uzaktan kumanda ile hareket edebiliyor, birbirleriyle etkileşim kurabiliyordu. Çok sayıda satılan bu oyuncaktan yıllar sonra, dünya oyuncak devi Hasbro’nun biyo-mekanik oyuncaklar tasarlayan Wow-Wee Toys (www.wowwee.com) adındaki kısmında Robosapien adında bir robot oyuncak tasarladı. Milyonlarca satan bu oyuncak robot, kendi kendine ya da uzaktan kumandasıyla hareket ediyor. Ayakları ve kolları hareket ediyor, etrafıyla kısıtlı da olsa etkileşime geçebiliyor, dans edebiliyor.

Robosapien’in arkasından dinazor robotlar Roboraptile ve Roboraptor’ü çıkardı. Robot hayvanların arasına köpeği andıran Robopet de katıldı. Bir süre sonra Robosapien’in ikinci sürümü V2 geldi. Çok daha gelişmiş özelliklere biraz daha multimedya eklenerek RS Media sürümü de katıldı.

Wow-Wee’nin yeni oyuncakları örümcek-yengeç benzeri Roboquad ve minik Panda ayısı RoboPanda. Yılana benzer bir robot oyuncak da yakında bunlara eklenecek. Bunlardan farklı yeni bir oyuncak ise uçan bir Yusufçuk olan Dragonfly. Kanat çırparak uzaktan kumandayla uçuruluyor. Oyuncakların hepsi birbirinden ilginç ve eğlenceli. Az kalsın unutuyordum. Bunlara robot şempanze Chimpanzee’yi de eklemek gerek. Uzaktan bakıldığında gerçek bir şempanzeden ayırt edilemeyecek kadar başarılı bir “animatronik”. Şempanze şimdilik sadece büst şeklinde. Gelecekte kolları ve bacakları da eklenecektir sanırım.

www.solarbotics.com
www.solarbotics.net
www.wowwee.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder